Сьогодні у Рівному відбулося відкриття навчально-практичного центру «Лабораторія інноваційних харчових технологій». Де готуватимуть професійних кухарів, кондитерів, офіціантів та барменів. Озброєні учні новітнім обладнанням, мають усі необхідні інструменти і навички для навчання. На базі цього закладу проходять кваліфікацію кухарі 5 розряду та перекваліфікацію з усієї України.
Головна мета заходу – популяризація робітничої професії. Підвищення кваліфікації сучасного висококваліфікованого робітника згідно із новими тенденціями розвитку світової кулінарії. Адже якісне надання послуг сфер обслуговування вимагає сучасного підходу.
Голова Рівненської облдержадміністрації Віталій КОВАЛЬ
Відкриття даного центру є впевненим продовженням руху вперед. Два дні назад Кабмін опублікував рейтинг регіонів соціально-економічного розвитку за 2020 рік. З радістю хочу повідомити, що Рівненщина знаходиться на третьому місці. Перед нами лише Київ та Київська область. Рівненщина знаходиться на 4 місці по ефективності ринку праці. Ще означає, що робочі місця займають кваліфіковані кадри.
Формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів ґрунтується на прогнозах потреби в кадрах для галузей економіки області. Ключовою ланкою процесу формування є співпраця із роботодавцями, як реальними замовниками кадрів.
Начальник управління освіти і науки Петро КОРЖЕВСЬКИЙ
Дуже важливо, що ми змогли об’єднати синергію і зусилля влади, міста та області, щоб зробити випускників цих закладів успішними. На сьогодні депутати усіх рівнів, виконавча влада, місцевого самоврядування повинні об’єднати зусилля навколо того, щоб ми зробили точку зростання економічного розвитку нашого регіону. Адже випускники у майбутньому будуть робити успішним регіон і популяризувати робітничу професію. Інвестувати в інфраструктуру – це кращі інвестування ніж у вікна та двері.
Головний освітянин області додав, що цьому училищі є можливості для розвитку своїх знань та навичок. Головна родзинка закладу – це те, що тут готують майстрів з усієї України . Сюди приїздять на підвищення кваліфікації, тому що це брендовий заклад, в якому готують кухарів 5 розряду. І у кожного учня є своє робоче місце з обладнанням. І це приклад для багатьох інших.
Олена ПОЛЮХОВИЧ Заступник начальника відділу професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Рівненської ОДА
– Сьогодні ми хочемо презентувати на базі “Рівненське професійне училище” цілісний комплекс, систему, як можна розвинути професію кухаря. Адже вона вже давно вийшла за рамки буденності і перейшла в режим творчості. Сьогодні ми готові презентувати вам справжній вибух смаків, страв приготовлені нашими кухарями на базі новітнього обладнання. Адже сьогодні, щоб залишитись на своєму місці потрібно вміти швидко бігти.
Учасники заходу мали змогу ознайомитися з навчально-практичним центром та з сучасними вимогами до поєднання продуктів і оформлення страв, методологією проектування рецептур та оцінкою якості харчових продуктів за новітніми виробничими технологіями.
Урочисто відкрив навчально-практичний центр «Лабораторія інноваційних харчових технологій» Директор державного навчального закладу «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі » Віктор РУДИК.
– У 2012 році ми відкрили кондитерську лабораторію, її вартість на сьогодні становить понад 2 мільйони гривень. Тут є все для навчання кондитера – тістоміси, шафи де підходить тісто, пекарські шафи, аерографи кондитерські. Кожен учень тут має своє робоче місце, забезпечене усім необхідним.
Новий навчальний центр дуже сучасний і оснащений новітнім обладнанням, що використовують кухарі у провідних ресторанах. Тут за одну хвилину, готують попередньо замариновану перепілку у хоспері. Перtпілка виходить ніжна, соковита, і зберігає всі корисні властивості. Сушать яблучні чіпси у су-віді, варять рис у рисоварках, коптять м’ясо у коптильнях. Кухарі продемонстрували увесь процес приготування страв на обладнанні.
А потім дали на дегустацію присутнім.
Управління освіти і науки облдержадміністрації здійснює систематичну роботу щодо оновлення змісту професійної підготовки кваліфікованих робітників шляхом упровадження стандартів професійної (професійно-технічної) освіти з конкретних робітничих професій.
Прес-служба Управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації