Невдовзі вони стануть агентами змін, які будуть ділитися здобутими знаннями з впровадження реформи зі своїми учнями та колегами.
Підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання проходило в декілька етапів. Спершу 286 фахівців відвідали онлайн-курси, а потім з-поміж них було обрано 52 кращих спеціалістів для проходження практичної частини. Офлайн-тренінги для відпрацювання навичок відбулися 19-23 серпня на базі «кулінарного хабу» при ДПТНЗ “Бориспільський професійний ліцей”. Там майстри вчилися правильно організовувати виробничий процес, ознайомилися з усіма нормами шкільного харчування, а також готували та пропрацьовували страви з оновленого шкільного меню.
Як результат — учасники курсу зможуть отримати сертифікати, щоб проводити навчання в кулінарних хабах для майбутніх кухарів та працівників шкільних харчоблоків. Це дозволить не лише популяризувати професію кухаря, а й суттєво підвищить якість шкільного харчування на місцях.
«У центрі будь-яких змін завжди перебуває людина. Це, зокрема, стосується реформи шкільного харчування, адже ні оновлення нормативної бази, ні впровадження нових технологічних процесів, ні заміна устаткування — жодні новації неможливі без людей. Майстри виробничого навчання — це ті фахівці, без яких реформа не може перейти на рівень регіонів і громад. Вони є агентами змін, які будуть доносити нові знання, корисну інформацію безпосередньо до кухарів, які працюють в шкільних їдальнях», — зауважив Orest Stepanyak, керівник Команди реформи шкільного харчування.
Ініціатива розроблена та впроваджується в межах втілення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Проєкт був реалізований громадською організацією Культура їжі I Cult Food за підтримки Швейцарсько-український проєкт DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО DOCCU та PHZH за підтримки Швейцарії. Партнерами також виступили Міністерство освіти і науки України та Національна асоціація громадського харчування.